Thursday, April 29, 2010

Allmäna toaletter

Saker jag för tillfället stör mig på:

* Kranar som spolar våldsamt. Allra helst när de skvätter ner ens byxor så det ser ut som att man har dålig styrsel i snoken. Om det händer har man i princip tre val: 1) Försöka torka det nedskvätta området med pappersservetter, detta blir förstås väldigt pinsamt om någon annan kommer in samtidigt. 2) Låtsas som ingenting har hänt. 3) Förklara situationen. I samtliga tre fall ser man otroligt misstänkt urinskvättare.

* Allt som försöker vara automatiskt på allmäna toaletter. Seriöst, innan de fått tekniken att fungera - don't bother. De här kranarna som är tänkta att spola när händerna närmar sig. De fungerar ALDRIG. Alternativt fungerar de, fast har en fördröjning som gör att man oscillera händerna fram och tillbaka, varpå den spolar exakt när man INTE håller händerna under kranen. Pappersmatarna är lika illa. Kan de inte i alla fall markera var sensorn sitter, så man har en chans att vinna striden? Jag skulle här kunna mala vidare om tvålkoppar och självspolande toaletter, men det skulle bli både vått och äckligt på samma gång. En vanlig enkel knapp, någon? Jaså, ohygieniskt säger du? Men att handla med sedlar, använda dörrhandtag och ta folk i händerna är okej? Att trycka på spolknappen är väl dessutom inte ett så stort problem om man tvättar händerna direkt efteråt? Samma sak gäller med pappersmataren. Vi kan väl anta att folk som matar fram papper först har tvättat händerna och därför vill torka dem, eller finns det hydrofober som går direkt på pappersmataren?

* Undermålig avskiljdhet. Särskilt i USA är detta enormt störande. De papperstunna väggarna som skiljer båsen åt går från knäna upp till axlarna. Som lök på laxen är det dessutom en glipa mellan dörren och väggarna på ca en centimeter på varje sida. VAD ÄR PROBLEMET? Är det den marginella vinsten i materialkostnad? Är det av häsyn till klaustrofober? Är det för att inducera folk med ångest och tvinga dem att få sin business avklarad så snabbt som möjligt? Varför i så fall inte bara erbjuda ett hål i golvet utan några som helst väggar? Kanske med några strålkastare och strategiskt uppsatta speglar?

4 comments:

Abc said...

Jag håller med dig om allt kring denna icke fungerande toalettautomatik. Men det som är värre än irritationen är skräcken när handtorken på Golden Bangkok går i gång med en energisk skräll innan man ens sett den.

Nu finns det iof en varningslapp, men jag tror ändå att min sista stund är kommen varje gång.

daniel said...

Go Dennis! Gör världen till en bättre plats, pretty please!

Och ja, vi hatar alla dessa idiotgrejer :-/

Mikaela Stigsdotter-Larsson said...

Haha, ja men usch! Allmänna toaletter ger mig ångest!
Jag måste nog ändå säga att när det gäller automatik är de självspolande toaletterna värst. De har ju den obehagliga vanan att alltid spola både innan man ens satt sig och innan man är klar med det man ska.

Hoppas du annars har det bra på resan.

Hanna Panda said...

I agree! Somliga offentliga toaletter (bås) är är lika avigt konstruerade som avigt konstruerade provhytter när man ska prova underkläder. Speciellt roligt är det i båda fallen när det är kö. På jobbet har vi en toalett med sensor för på och avslagning av lampan. Så snart man satt sig på toalettstolen släcks lampan så jag sitter där inne och viftar och sprattlar som ett mongo för att se vad jag håller på med. Måste ständigt jucka fram och tillbaka särinne för att få något vettigt gjort. Först tyckte jag att det var störande, men nu föreställer jag mig alltid hur det skulle se ut om toaletten inte hade väggar. Mongo var ordet.