Sunday, August 8, 2010

Död åt Picasa

Kära tomten. Jag hatar Picasa av hela mitt hjärta. Programmet har gradvis halkat allt längre ner på min respektlista, och närmar sig nu WinZip, Acrobat Reader och liknande mjukvarumissfoster vars enda fördel är att de råkar vara gratis.

1) Man kan inte importera filer till en existerande mapp. What the fuck! Jag vet väl själv om jag vill importera till en befintlig mapp eller inte? Tänk om jag råkar ha två kameror och vill importera dagens äventyr från BÅDA kamerorna till samma mapp? Det sista jag behöver är tunnhårig googleapa som tror sig veta bättre än mig och avsiktligen sätter käppar i hjulet.

2) Vid import måste man vänta på att alla previews ska visas innan man kan trycka på "Import selected", annars kommer de bilder vars preview ännu inte laddats att helt ignoreras. Seriöst - jag vill importera de bilder som tillkommit sen senaste importen (vem hade kunnat ana!), men istället för att börja omedelbart måste jag vänta flera minuter på att tumnaglarna ska laddas (för att sedan direkt kastas bort).

3) I förekommande fall ignorerar programmet helt att man tryckt på "Import selected" och importerar istället på eget initiativ samtliga bilder. Man får sedan själv gå in och rensa ut dubletterna. Detta händer mig ungefär varannan gång. Testning, någon?

4) Vid borttagning av bilder lägger programmet ofta krokben på sig själv och tappar bort vilket album och vilken bild man tittade på, så man tvingas att manuellt försöka hitta tillbaka dit man var.

5) Man kan inte utföra någon som helst redigering i fullskärmsläge, inte ens ta bort bilder. Jag vet inte hur andra väljer att göra en första utrensning, men jag föredrar att se bilderna i fullskärmsläge (för att enklare se detaljer och skärpa) och helt enkelt radera de jag inte vill ha kvar. Picasa tvingar mig att antingen göra detta i fönsterläge, alterativt växla fram och tillbaka för varje bild jag vill ta bort. Hade det verkligen varit så svårt att lyssna på deleteknappen även i fullskärmsläge?

6) Det finns ingen möjlighet att kopiera originalfilerna till ett album. Vill jag dela med mig av ett urval bilder till någon finns det alltså inget sätt att göra detta utan att exportera bilderna, varpå mina justeringar, beskärnigar etc, förstås följer med, plus en extra jpeg-kompression som bonus. Istället måste jag manuellt jämföra filnamnen och kopiera de som ingår i albumet.

7) Man kan inte markera bilder från två olika album eller mappar samtidigt. Det finns verkligen INGEN anledning för Picasa att inte stödja detta. Det finns bara en anledning och den stavas LATA PROGRAMMERARE.

Så vad är min poäng? Att visa och organisera bilder är en hysteriskt enkel uppgift. Det skulle kunna vara en uppgift i en programmeringskurs, strax över nivån där man tvingas implementera ett glosprogram (eller som i mitt fall ett administrationsprogram till Elsas Glassbar. Ja, det är ett under att jag över huvudtaget jobbar med mjukvara). Det borde inte ta en hygglig programmerare mer än två-tre arbetsdagar att slänga ihop något som är mer användbart än Picasa, men istället fokuserar man på tveksamma halvfeatures som ansiktsigenkänning, "BlogThis!" och icke-fungerande videoredigering. Bah! Jag är fruktansvärt oimponerad.

1 comment:

Unknown said...

Seriöst - jag vill bli lång importera de bilder som tillkommit sen senaste importen (vem hade kunnat ana!),